23 Temmuz 2018 Pazartesi

Madde bağımlısına nasıl davranmalıyız?



Ailede bağımlı olan kişi merkezde ve bu ailede paylaşımların sadece tek bir kişide toplanmasını sağlar. Madde bağımlısı olan kişilerde bilgi olmalı ve karşı taraftaki kişiyi engellemeden ona yardımcı olmalıyız.
Bir ailede bir kişi madde kullanıyorsa diğer aile bireyleri de etkilenmektedir. Onların nasıl davranmaları gerektiği çok önemli. Madde kullanan kişinin üzerine çok düşülürse o kişi çok şımartılırsa böyle olursa kişi değişmek için adım atmıyor çünkü hayatından memnun durumda.
Madde bağımlısı kişinin üzerine çok düşülmesi kullanan kişiyi de sıkar. Aileler de ciddi anlamda kaygı yaşar ve madde bağımlısı tedavi olsa da sürekli kaygı içerisinde olur ve tekrar içerse diye düşünür ve kaygıyı aile çok yansıtırsa tekrar kullanımlar gerçekleşebilir. Bazen aileler çocuklara ödül koyuyor ve her istediğini yapmak yanlış bir davranış biçimidir.

Kimlere Şizofren Teşhisi Koyulur?

Werry 1995’de 13 yaşından önce başlayan gruba çok erken başlangıçlı, 13-18 yaş arasında başlayana da erken başlangıçlı diyerek iki gruba ayırmıştır. Şizofreni tanısı hemen konulmaz aylar süren tektiklerden sonra şizofreni tanımı konulmaktadır. Eğer klinik şizofreni ise ömür boyu ilaç kullanılmaktadır. 

Saplantı zorlantı bozukluğunda kişi kapıyı kapattım mı? tüpü çektim mi diye düşünür, yaygın ankisiyete bozukluğu olan hastalar ona bağlı olarak kişi bir takım senaryolar kuruyor. 

Şizofreninin teşhisi konduktan sonra hangi aşamada olduğu tespit edilir. Kişi kendisine veya çevresine zarar veriyor mu ona bakılır ve kişinin hangi tedavi gerekli olduğuna bakılmalıdır.

Erken başlangıçlı şizofreni (çocukluk çağı şizofrenisi), erişkinlerdeki gibi tanı ölçütleri taşır. Varsanı (gerçekte var olmayan görüntü ya da seslerin var gibi algılanması) (halusinasyon) ve sanrıları (gerçekten uzak inanç) (deluzyon) içeren düşünce bozukluğu ve eşlik eden duygudurum anormallikleri ve ilişki kurmadaki zorluklarla karakterize bir bozukluktur.