23 Temmuz 2018 Pazartesi

Kimlere Şizofren Teşhisi Koyulur?

Werry 1995’de 13 yaşından önce başlayan gruba çok erken başlangıçlı, 13-18 yaş arasında başlayana da erken başlangıçlı diyerek iki gruba ayırmıştır. Şizofreni tanısı hemen konulmaz aylar süren tektiklerden sonra şizofreni tanımı konulmaktadır. Eğer klinik şizofreni ise ömür boyu ilaç kullanılmaktadır. 

Saplantı zorlantı bozukluğunda kişi kapıyı kapattım mı? tüpü çektim mi diye düşünür, yaygın ankisiyete bozukluğu olan hastalar ona bağlı olarak kişi bir takım senaryolar kuruyor. 

Şizofreninin teşhisi konduktan sonra hangi aşamada olduğu tespit edilir. Kişi kendisine veya çevresine zarar veriyor mu ona bakılır ve kişinin hangi tedavi gerekli olduğuna bakılmalıdır.

Erken başlangıçlı şizofreni (çocukluk çağı şizofrenisi), erişkinlerdeki gibi tanı ölçütleri taşır. Varsanı (gerçekte var olmayan görüntü ya da seslerin var gibi algılanması) (halusinasyon) ve sanrıları (gerçekten uzak inanç) (deluzyon) içeren düşünce bozukluğu ve eşlik eden duygudurum anormallikleri ve ilişki kurmadaki zorluklarla karakterize bir bozukluktur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder