27 Ağustos 2015 Perşembe

Ev ve Arsa Alırken Dikkat Edilecek Hukuki Durumlar



Günümüz Türkiye’sinde artık ev almak kolay değil örneğin 2B gibi ya da kentsel dönüşümler var artık ev alma konusunda yeni kavramlar var ve bu kavramların getirdiği hukuki sorunlar oluşmaya başladı.
Konut kimin mülkiyetinde ona bakmak gerekiyor, satıcı ile tapudaki kişi aynı mı buna bakmak gerekiyor.
Tapuda mülkiyeti kısıtlayıcı bir şey var mı ona bakmak gerekir. Tapuya bakarsınız, tapuda şu kadarlık ipotek vardır diye yazar ve gizli değildir herkes görebilir.
Kentsel dönüşümde önemlidir. Fakat kentsel dönüşümde rezerv alanı ilan ediliyor ve rezerv alanlarına da tapu da şerh oluyor yani yeni binanız yıkılabilir. Yıkılma durumu her zaman vardır buna dikkat etmek çok önemlidir.
40 yıllık binadan bir dönüşüm olabilir oradaki maliklerin üçte birinin kararı ile riskli yapıda bir mütahhite verilerek orası yeni bir bina yapılması için yıkılabilir. Bazen arsa payı ile fiili kullanım alanı yanlış olabiliyor, iskanlar alınırken ya da kat mülkiyeti alınırken bunlar birbirini tutmayabiliyor.
Home ofis aldınız diyelim, şu anda moda olarak yükselmektedir. Konut imarlı yerlerde yöntetim planında bu yazılabiliyor. Daha sonra apartman yönetim kurulu ofis ibaresini kaldırabilir. Ofis alacaksanız ticaret imarlı yerlerden ofis kiralamanız gerekir.
Tapu tahsisler yerler, yani vatandaşın çok ev alıp satmadığı genelde boş arazilerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder