26 Nisan 2015 Pazar

Kitap'ın serüveni


Kitap sanıldığı kadar eski bir şey değil. Modern anlamda derin konuyu işleyen bir bütünü inceleyen kağıt yığınına kitap denilmesi yeni bir olay yani 16. yüzyıldan itibaren aramıza gelmiştir.

Reüsül-küttap kitapların değil defterlerin yani kayıtların reisidir. Matbaayı icat eden çinlilerdir, büyük bir tahtaya kelimeleri oymadır. Lüthenbergin ise yaptığı kelimeleri oynamaktır. Kağıt enstütüsünden ortadoğudan avrupaya yaygınlık kazanması ve kağıdın daha ucuza üretilmesi patlamaya neden oluyor. Avrupa'da böyle müthiş bir kitap yayılması var. Demokrasileşen ucuzlayan kitap yine herkese ulaşamıyor çünkü okuyan sayısı az.

Cumhuriyetten sonra uyruk düşüncesi ortadan kalkınca kitaba yakınlaşma başlıyor bu da 19. yüzyıla kadar gelmiştir demek ki kitap yeni bir olay. Bu kadar bollaşması ise 20. yüzyıl zamanlarında olmuştur. Sanki insanlar eskiden beridir kitap varmış zannediyorlar. Kitap neden bu kadar gecikti diye sormamız daha mantıklıdır.

İnsanlar da bir kitap olabilir, insanın kendini okuması ile ilgili bir şeydir kitap okumak ve kültürümüz de büyük ölçüde kulaktan kulağa aktarılan bilgilerden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder