9 Ekim 2015 Cuma

Tüketici hakları



Tüketici korunması kanunları resmi gazetede yayınlandı ve 27 mayıs 2014'te yürürlüğe girdi. Yeni kanun ile tüketicilerin hak aramsı kolay hale geliyor ve bürokrasi azalıyor. Yeni kanun yeni düzenlemeleri de beraberinde getiriyor.

Tüketici sözleşmeleri 12 puntodan küçük olmayacak ve okunacak durumda olacak. Tüketiciden yapılan sözleşmenin dışında ek bir bedel talep edilemiyor. Tüketiciden talep edilecek her türlü bilgi tüketiciye ayrıca verilmelidir ve bu uygulama tamamen yeni bir uygulamadır. Bankalarda hangi işletmelerden faiz alınacaksa oradan faiz alınıyor. Yapılacak düzenleme ile bankaların aldığı haksız ücretlerin önüne geçilecek. Yıllık aidat ve benzer ürün altında bankalar kart yollamayacak.

Mesafeli satışlarda 14 günlük cayma yani tüketici kredilerinde 14 günlük cayma süresi getirildi. Ayıplı mal ve hizmette tüketiciye sağlanan ücretler düzenlendi. Ayıplı malda zaman aşımı tüketici tarafından ispat edilecek.

Mortage denilen kredide yeni haklar tanınıyor. Tüketicinin sözleşme hakkında bilgilendirmesi gerekiyor ve tüketici 14 içerisinde caya bilir. Tüketicinin kredi kullanılması yasaklanmıştır, açık talebi olmaksızın sigorta yasaklanmıştır. Bankaların kredi ödenmesi için açılan hesaplarda sadece kredi ile ilgili işlemleri yapılması halinde hesap işletim ücreti talep etmesi de yasaklanıyor, bu kredilerin maliyetini çoğaltan bir unusurde ve artık bu da yasaklanmış durumda.
Kaynak. ankara evden eve nakliyat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder