28 Nisan 2016 Perşembe

Boşanma Sonrası Ebeveynlik



Boşansanız da ebeveyn olduğunuzu unutmadan, kendi öfke ve  kızgınlıklarınızın esiri olmadan çocuğunuzun hayatında yer almaya devam etmelisiniz.  Çocuklar özellikle birlikte yaşamadıkları ebeveynleri ile ilgili endişeli olabilir. Nasıl bir yerde yaşıyor?  Orası sıcak mı? Yemek var mı? Vs. Özellikle bu durumdaki ebeveynin yaşadığı yeri, hayat şartlarını vakit kaybetmeden çocuğu ile paylaşması bu tür soru işaretlerini bertaraf etmek için iyi bir yöntemdir.

Yaşam şartlarından emin olan çocuk daha sonra kendi ilişki ihtiyacı ile ilgili kaygılanmaya devam eder. Genelde çocukla birlikte yaşamayan ebeveyn baba olur.  Çocuk babasını artık göremeyeceğinden,  onu kaybedeceğinden yoğun endişe duyar.  Bu tür duygular çocuğun hem soysal, hem de okul hayatını etkiler.  Okulda başarılı olan çocuğunuzun derslerinin bir anda düştüğünü gözlemleyebilirsiniz.  Arkadaşları ile hiç sorun yaşamayan oğlunuzun okulundan kavga ettiği gerekçesi ile aranabilirsiniz.  Tüm bunlar kurulamayan yeni düzenin  sancılarının dışa yansıması olabilir.

Bu durumda çocukla birlikte yaşayan ebeveynin de diğer ebeveynle çocuk arasındaki ilişkiyi desteklemek açısından büyük önemi vardır.  Onun da birlikte yaşamayan ebeveyni çocuğun arkadaşları, görüşmedikleri sırada gelişen önemli olaylarla ilgili bilgilendirmesi(sınavdan en yüksek notu almak, maçı kazanmış olmak vb.), varsa çocuğun sorunlarını paylaşması, diğer ebeveynin alacağı saatte çocuğun hazır olmasını sağlamak gibi önemli sorumlulukları vardır.

Her iki tarafından da sadece çocuk için ve çocuğun çıkarları doğrultusunda davranması çocukla olan ilişkililerini besleyecek ve çocuğun boşanma sonrası hayata çok daha kolay ve mutlu bir şekilde adapte olmasını sağlayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder