28 Nisan 2016 Perşembe

Obsesif Kompulsif Bozukluk



Bu tür hastalık çekenler örneğin elini çok yıkamaları, çamaşır suyu ile yıkıyorlar ama yine de sanki yıkamadım gibi bir duygu sayıyolar. Hatta elini yıkamazsa yolda bana araba çarpacak gibi bir durum gibi hissediyor.

En çok rastlanan obsesyon bulaşma( herhangi bir hastalık veya tiksinilen bir nesneye temas vb) ve buna mukabil ortaya çıkan temizlenme kompülsiyonudur. 


Aşırı el yıkama bazen derinin tamamen tahrip olmasına dahi yol açabilir; kişi günün büyük bir kısmını yıkanarak veya bulaşma korkusuyla dışarı çıkmayıp kendini izole ederek evde geçirebilir. Çok ilginç durumlar vardır. Yolda giderken acaba birini öldürdüm mü diye dikiz aynasına bakar ve arabayı huzursuz bir şekilde sürer. Temizliğe takılanlar bazen öyle olur ki yan ürün olarak evin içerisine giren herkesi onları banyoya sokan hayatı çekilmez hale getirebilirler. Bazen de küçük çocukların anneleri ve babaları tarafından zor duruma sokulmaları.

Sıklıkla rastlanılan bir diğer takıntı şüphe  ( soba açık mı?, kapı kilitli mi?, her şey yerli yerinde mi? hata yaptım mı?) dir. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu düzeltilebilir bir hastalıktır.

Şizofreniye yakındır, şizofreni çok sinsi başlar, ve tuhaf bir hastalıktır. Kişiye haber vermeden de başlayabilir.

Diğer yazı: Nakliyat Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder